ontwerpproces en project.
In eerste instantie is het programma van eisen (pve), vanuit onze discipline onder de loep genomen. Het pve is in overleg met de bouwcommissie aangevuld en vastgesteld waarna de verschillende onderdelen van het pve in categorieÎn zijn ingedeeld zoals:
verwarmd, onverwarmd, buiten, binnen, stapelbaar, uitzicht, daglichttoetreding, zonlichttoetreding etc. Allemaal eigenschappen die van invloed zijn op de positie van het desbetreffende onderdeel in het gebouw.
Dit alles is vervolgens getoetst aan het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan laat zien dat het totale programma niet op de begane grond gerealiseerd kan worden omdat het maximaal te bebouwen oppervlak daarmee overschreden zou worden.
Aan de hand van deze gegevens is een ruimtelijk vlekkenplan gemaakt waarin alle programmaonderdelen duidelijk aangegeven zijn.
Het vlekkenplan is vervolgens vertaald in een ontwerp.
De programmatische uitgangspunten, het bestemmingsplan en het budget hebben in grote mate het ontwerp gestuurd.
Daarnaast is er gekozen voor een uitgesproken vorm, contrasterend maar daardoor juist heel eigen in het landschap, zowel in materiaal als in vorm. Een duidelijke vorm waar insneden zijn gemaakt t.p.v. toegangen en een uitkraging als terras. Het schuin uitkragende dak aan de waterzijde dient als aanzet tot de zonwering in de vorm van de houten lamellen boven het terras bij de kantine. Elementen die een nadrukkelijke vorm hebben maar bovendien functioneel zijn.
In de materiaalkeuze is er m.b.t. de hoofddraagconstructie gekozen voor houten gelamineerde spanten en kolommen. Dit sluit goed aan bij de sfeer van watersport en is onder deze omstandigheden ook relatief onderhoudsarm. Het gebogen dak moest één gekromd vlak worden zonder horizontale lijnen. Door aluminium dakprofielen op het werk te produceren was het mogelijk platen van 22 lengte te gebruiken. Om de hoofdvorm zo eenvoudig mogelijk te willen houden hebben we gekozen voor 1 gevelmateriaal (op de deuren na). 1 materiaal dat tevens transparant moest zijn zonder de nadelige invloeden van direct zonlicht (warmte uv-straling etc.). De transparantie was een belangrijk thema omdat de botenloods toch beschouwd mag worden als de schatkamer van een roeivereniging, het visitekaartje. De tegenstelling met aan de ene zijde de schijnbare kwetsbaarheid van het materiaal en aan de andere zijde het willen tonen van de boten is verbeeld met als resultaat s’avonds een lantaarn en overdag een met daglicht overladen loods.