Aanleiding
Als onderdeel van een Gronings consortium is Nijestee betrokken bij een Europees project (Making City) met als doel tot energieleverende wijken/buurten te komen. Hier zijn verschillende partijen bij aansloten; Warmtestad, Gemeente Groningen, Grunniger Power, RUG en Hanzehogeschool. De focus ligt op 2 gebieden waaronder Paddepoel noord. Hier heeft Nijestee 2 identieke flats aan de Planetenlaan. Één van de innovatieve ingrepen is het plaatsen van PV-panelen op de zuidgevel van de flats.
Zofa architecten is in dat kader gevraagd te adviseren bij het ontwerp voor de opstelling van pv-panelen op de zuidgevel van twee flats.
Context
Deze flats aan de Planetenlaan en Zonnelaan, naar ontwerp van de Groninger architect Coen Bekink, werden in 1972 opgeleverd als ‘flats voor werkende jongeren’. Kenmerkend zijn de twee onderling verschoven volumes met een mix van een galerij- en corridor ontsluiting. De meest zuidelijk gelegen volumes zijn voorzien van nagenoeg blinde gevels met metselwerk.
Ontwerp
Uitgangspunt was de architectonische kenmerken van het gebouw te respecteren en de PV-panelen als een autonoom reliëf te beschouwen. Een onderzoek waarin een reeks modellen, variërend van strak in het gelid georganiseerde reeksen tot over de gevel uitwaaierende patronen hebben geleid tot een compact reliëf waarin de panelen in een rechthoek zijn gegroepeerd en de afzonderlijke panelen in verschillende hoeken ten opzichte van de gevel zijn geplaatst. Dit levert een reliëf op dat door de diverse hoeken door alle momenten van de dag heen een verschillend beeld oplevert. De panelen worden in een matte, kaderloze afwerking uitgevoerd hetgeen geen hinderlijke reflecties tot gevolg heeft.
Bijkomend maar niet onbelangrijk voordeel is dat de piekbelastingen worden genivelleerd en de opbrengst over een wat groter moment van de dag wordt verspreid.