woonzorgcomplex muiderwaard, Alkmaar

Programma

44 seniorenwoningen, 31 zorgintensieve woningen, 18 jongerenwoningen, 2100 m2 multifunctionele eenheid en een parkeergarage.

Opdrachtgever

Woonwaard Noord Kennemerland

Aannemer

Teerenstra BV, Heiloo

Bouwkosten

9.236.590,-- (excl. btw. incl. installatie)

tags

aanleiding
Al in een vroeg stadium was zofa betrokken bij de planontwikkeling van het woonzorgcomplex aan de Muiderwaard te Alkmaar. Vanwege de betrokkenheid van veel partijen is er een breedvoerig overlegtraject aan het daadwerkelijke bouwen vooraf gegaan. Dit heeft geleid tot een zeer divers programma wat de uitdaging vormde om er één gebouw van te maken, een continue volume met een plastische grens.

stedenbouwkundig plan
Het creëren van een duidelijker profiel, met aan één kant een straatwand, is een belangrijke stedenbouwkundige randvoorwaarde geweest. In het ontwerp is dit uitgewerkt binnen een sterk gelede hoofdmassa.

nuancering van de maat
Uitkragingen en sprongen in de hoogte bepalen het beeld. De grootte van het gebouw en met name de lengte van bijna 100 meter wordt hierdoor genuanceerd. Aan de Muiderwaard levert dit ‘veel beweging’ op die de dynamiek van langsrijdende auto’s en fietsers probeert te vangen maar tegelijkertijd aansluit bij de schaal van voetgangers op het trottoir.

architectonische uitwerking
Het complex varieert van twee tot zes bouwlagen. Het metselwerk bestaat voornamelijk uit een menging van vier kleuren steen, waaronder een gesinterde, en een aantal betonnen elementen. Het volume aan de zuidzijde is opgebouwd uit antracietkleurig metselwerk in tegelverband met accenten in de vorm van zinken gevelbekleding en oranjekleurige oregon pine kozijnen.

differentiatie typologie
Het meest in het oog springt de sterke geleding van het bouwvolume. De variatie in hoogte en de overkragingen zijn programmatisch terug te vinden in de vorm van differentiatie in ontsluiting en woningtypologie. Het massief ogende metselwerk is geperforeerd met loggia’s en diepe neggen. Alles is in het werk gesteld om dit beeld zo sterk mogelijk te maken, de kunststof kozijnen, ventilatieroosters en de zonweringen zijn in de diepe neggen achter het metselwerk weggedetailleerd. De algemene ruimtes op de beganegrond bieden zicht op de op de groene wereld van een patio en sedumdaken.

 

contact

zofa groningen

postbus 1027
9701 BA Groningen
050-3166700
info@zofa.nl

bezoekadres

Antillenstraat 9
9714 JT Groningen

volg ons op

zofa op Twitter zofa op LinkedIn zofa op Facebook zofa Nieuwsbrief zofa op Flickr

tags

twitter