Case-study rijwoning

tags

In Nederland worden staalskeletsytemen weinig toegepast in de reguliere particuliere woningbouw en nagenoeg nooit in projectmatige (grondgebonden) woningbouw.

Het ontwerponderzoek ‘X.Quakeme’, verricht door zofa architecten en Ingenieursbureau Dijkhuis, heeft aangetoond dat een aardbevingsbestendig woningbouwconcept gebaseerd op een constructief staalskelet zeer goed mogelijk is en daarnaast een aantal belangrijke voordelen heeft.

Het concept maakt gebruik van een constructief skelet in staal, waarbij wanden en vloeren in hoofdzaak een ruimtescheidende en bouwfysische functie hebben. De ruimtescheidingen bestaan bij voorkeur uit lichte materialen of systemen die zowel een industrieel als traditioneel karakter kunnen hebben.

Het voordeel van dit systeem is het realiseren van aardbevingsbestendigheid met bouwkosten die vergelijkbaar of gunstiger zijn dan bij traditionele en bestaande systemen. Daarnaast kan een hoge bouwsnelheid van het casco gecombineerd worden met een grote ontwerpvrijheid en blijvende flexibiliteit. De lichte bouwwijze impliceert een haast vanzelfsprekend voordeel in Nederland met sterk wisselende grondsamenstellingen en beperkte draagkracht. Als bijzonderheid in het ‘X.Quakeme’ concept is de verplaatsbaarheid van de woning op de eigen kavel mogelijk, relevant voor de ruimtelijk planologische implicaties van noodzakelijke ingrepen in het aardbevingsgebied.

contact

zofa groningen

postbus 1027
9701 BA Groningen
050-3166700
info@zofa.nl

bezoekadres

Antillenstraat 9
9714 JT Groningen

volg ons op

zofa op Twitter zofa op LinkedIn zofa op Facebook zofa Nieuwsbrief zofa op Flickr

tags

twitter