Noordbroek woonhuis en schuur met atelier

programma

woonhuis + atelier

opdrachtgever

particulier

tags

Het idee voor dit huis komt voort uit het geloof in eigen kunnen en liefde voor het Groningse land. 

De opdrachtgevers willen een gekoesterde droom vervullen door buiten de stad te gaan wonen en hebben een stuk grond gekocht van 4000m2 met vervallen opstallen, in de nabijheid van een gaswinlocatie.

Door de introductie van beproefde technieken uit de staal- en utiliteitsbouw is een eigentijds en volledig aardbevingsbestendig huis ontworpen. Niet alleen veilig maar ook zo geconstrueerd dat schade ten gevolge van ‘aardgasbevingen’ uitgesloten is. Alle toegepaste materialen zijn licht en ‘vervormbaar’ en de onderlinge verbindingen hebben de mogelijkheid om mee te ‘bewegen’. De staalconstructie maakt tevens grote overspanningen mogelijk. Het interieur is opgebouwd uit lichte wanden van hout met een warme uitstraling. De ruimtelijkheid en indelingsvrijheid zijn daardoor groot en veranderbaar als dat nodig is. Dit huis groeit mee met zijn bewoners.

Het huidige ontwerp resulteert in een loft-achtige schuurwoning met een grote maat van ruimtelijke continuïteit. Een meer traditionele indeling, met afgesloten ruimtes en kamers, is als dat nodig is, eenvoudig en zonder veel kosten te realiseren.

De woning is nagenoeg energie-neutraal. Door een optimale isolatie en luchtdichtheid is het energiegebruik gering. Een optimale oriëntering verwarmt het huis en koelt en ventileert op basis van natuurlijke principes. Het aantal PV panelen op de schuur maakt dat dit huis ‘off grid’ kan functioneren en zelfvoorzienend is.

Het bijgebouw in de vorm van een schuur zal gebruikt worden als werkplaats en foto atelier en cursusruimte. Kwalitatief is de schuur identiek aan het woonhuis. De architectonische uitwerking is gericht op het gebruik van een eenduidige elementaire hoofdvorm die herhaald wordt. Schuur en huis kennen hetzelfde principe. Hiermee voegt het plan zich in de schaal en maat van het aanwezige landschap. Het materiaalgebruik en sobere detaillering versterken dit. Het huis als hoofdgebouw onderscheidt zich door elementen die bewoning zichtbaar maken, toe te voegen. Een schoorsteen, vensters in het dak voor daglicht en grote openingen in de kopgevels van zwart hout. 

Het toepassen van dezelfde bouwkundige en constructieve principes betekenen een inverdien effect bij de realisatie (repetitie) en vergroten de gebruikswaarde in de toekomst.

+  Aardbevings-proof

+  Duurzaam

+  Energieneutraal

+  Flexibel

+  Veranderbaar

+  Meervoudig gebruik

+  Waardevemeerdering

+  Prijs-Kwaliteit

 

contact

zofa groningen

postbus 1027
9701 BA Groningen
050-3166700
info@zofa.nl

bezoekadres

zuiderpark 26
9724 AJ Groningen

volg ons op

zofa op Twitter zofa op LinkedIn zofa op Facebook zofa Nieuwsbrief zofa op Flickr

tags

twitter