Schuilmijt

Scroll naar links
Scroll naar rechts
tags

Aanleiding
De uitkijktoren (Schuilmijt) is door de NAM aangeboden als bijdrage aan het project rondom het riviertje de Runde aan de 3 omringende dorpen. In de grootschalige project is loop van de Runde, die grotendeels was verdwenen, tussen het Bargerveen en Ter Apel weer hersteld. Daarnaast bevat het project nieuwe en herstelde landschapselementen en fiets- en wandelpaden.

Locatie
De schuilmijt is gelegen langs één van deze fietspaden langs de Runde op een markant punt waar het water een knik maakt en het fietspad kruist. De schuilmijt biedt hiermee een uniek uitzicht over het landschap en hernieuwde loop van de Runde en is een ijkpunt op de fiets- en wandroute.

Ontwerp
Zofa architecten heeft het aanvankelijke idee van de initiatiefnemers - de hooimijt als uitkijktoren - vertaald naar een ontwerp. Hierbij zijn schuilen (hooimijt) en uitkijken (op ‘balen stro’) op een eigentijdse manier uitgewerkt. Een vrij directe vertaling van de hooimijt met daaronder een abstracte autonome massa als uitkijkpunt, elk met hun eigen detaillering maar uniform in materialisatie (eiken).

Constructie
De dakconstructie is in z’n opzet verwant aan de hooimijt. Een viertal kolommen, elk opgebouwd uit 2 verticale eiken delen waartussen de 4 spanten van de dakconstructie zijn opgehangen, steunen door middel van een viertal stalen kokers af op de betonnen funderingsplaat. Het dak is voorzien van een stalen golfplaat bedekking die bevestigd is op de houten dakconstructie. 

Het volume met het uitwijkplateau vormt zicht langs de trap geleidelijk mee omhoog tot het uitkijkpunt. Door de uitkragingen die hiermee ontstaan, waarbij geen ondersteuningen zijn toegevoegd, ontstaat een ruimtelijk geheel dat naast een divers beeld vanuit verschillende zichtpunten ook een schuilplek biedt tegen wind en regen. De constructie en bekleding van het volume zijn helemaal opgebouwd uit inlands eiken. Om uitdrukking te geven aan de (bewerkte) massa is de bekleding overal opgebouwd uit delen van gelijke breedte. Alle beloopbare delen, trap en uitwijkplateau hebben hun eigen maatvoering. De armleuning is aan de bovenzijde afgeschuind om ‘comfort’ te bieden aan het leunen en voorkomt tevens dat er water op blijft liggen. 

 

contact

zofa groningen

postbus 1027
9701 BA Groningen
050-3166700
info@zofa.nl

bezoekadres

Antillenstraat 9
9714 JT Groningen

volg ons op

zofa op Twitter zofa op LinkedIn zofa op Facebook zofa Nieuwsbrief zofa op Flickr

tags

twitter