Manifestatie Wonen in Stadshart - Werkmanhof

programma

21 stadswoningen

opdrachtgever

Re-Z ontwikkeling - icm Gemeente Groningen

foto's

zofa architecten

tags

Het Werkmanhof voegt een nieuw woonmilieu toe aan de binnenstad: sterk stedelijk, compact en rijk in woontypologie. Nieuwe en bestaande delen worden met elkaar verbonden. Belangrijkste ingreep is het letterlijk terugbrengen van ruimte in het binnenstedelijke bouwblok. Het bestaande volgebouwde bouwblok wordt voor een derde deel ‘geruimd’. Waardevolle fragmenten worden daardoor weer zichtbaar en krijgen nieuwe betekenis. Het naastgelegen Heilige Geestgasthuis -Pelstergasthof- wordt direct onderdeel van de nieuwe ruimtelijke reeks in het bouwblok.

 

Een deel van de voormalige drukkerij van graficus en Ploeglid Hendrik Werkman wordt gerenoveerd. Hier wordt de directe koppeling tussen wonen en werken, die de binnenstad lang kenmerkte, nieuw leven ingeblazen. Aan de achterzijde is ruimte voor drie patiowoningen met ‘daarop’ een nieuw dwarshuis. Iedere woning profiteert op eigen wijze van het nieuwe binnenhof.

 

De woningen in de plint van de Pelsterstraat hebben alle een tweede laag. Ze kijken zowel uit op de straat als op het hof. In de daarboven gelegen woningen is deze dubbele kwaliteit ook zichtbaar: de rust van de binnenwereld (het hof) wordt verbonden met de hectiek van de binnenstad (de Pelsterstraat).

 

Het Werkmanhof inspireert tot een verdere transformatie van de Pelsterstraat: van een achterkant van de Herestraat naar een aantrekkelijk stedelijk verblijfsgebied waar met plezier gewoond kan worden. Daarbij bouwt het gevelbeeld voort op de rijke Groninger baksteentraditie en aspecten uit het werk van architect en Ploeglid Job Hansen, tevens de architect van de ‘overbuurman’ van het Werkmanhof: een monumentaal bedrijfspand met woningen uit 1936.

 

Actieve Stadjers zullen zich hier thuis voelen. In de totaal 21 woningen is de ruimte en lay-out van ieder huis is zo opgebouwd dat privéwereld en ‘toon- of werkbank’ op een goede en prettige manier gecombineerd kunnen worden. De meeste woningen zijn mede daarom meerlaags ontworpen. Vijf woningen zijn gelijkvloers. De grootte van de woningen varieert van 55 tot ruim 100 vierkante meter woonoppervlak. Daarmee is deze plek ook prima geschikt om minder met je werk bezig te zijn en meer met je gezin! De bestaande kelder onder een groot deel van het complex wordt onder andere gebruikt om gezamenlijke voorzieningen in onder te brengen, van logeer-gelegenheid tot oefenruimte. De toekomstige bewoners zijn hier gezamenlijk aan zet om het collectieve karakter van het hof te versterken en vorm te geven.

contact

zofa groningen

postbus 1027
9701 BA Groningen
050-3166700
info@zofa.nl

bezoekadres

Antillenstraat 9
9714 JT Groningen

volg ons op

zofa op Twitter zofa op LinkedIn zofa op Facebook zofa Nieuwsbrief zofa op Flickr

tags

twitter