58 Eengezinswoningen, Hoogezand

programma

58 ééngezinswoningen

opdrachtgever

Lefier

aannemer

Plegt-Vos

tags

5 woningtypes variërend van kleine woningen met 2 slaapkamers tot grote eengezinswoningen met 5 slaapkamers.

In 2010 hebben de gemeente, corporaties, lokale partijen en bewonersorganisaties afgesproken, om integraal en in een open planproces de problematiek rond wonen, werken, leren, integreren en veiligheid aan te pakken. Hiervoor is een wijkvisie ontwikkeld, waarbij de ruimtelijke kaders in een beeldkwaliteitsplan zijn vastgelegd.

In inspirerende werkateliers hebben bewoners, stedenbouwkundige MUST, Zofa architecten, gemeente en Lefier eerst het stedenbouwkundige plan gemaakt en vervolgens de woningen ontworpen.

Bevingsbestendig
Met de ontwikkeling van de 1e fase is een voorschot genomen op de stedebouwkundige en architectonische randvoorwaarden voor de 2e fase. Omdat de 1e fase zonder bevingsbestendige maatregelen is ontworpen en gebouwd ontstond hier een interessante casus. 2 projecten die architectonisch en programmatisch nagenoeg gelijk zijn waarbij het ene bevingsbestendig is gebouwd en het andere niet. 

Het was een uitdaging om programma en architectuur conform de randvoorwaarden uit de 1e fase en de bevingsbestendige constructie op elkaar af te stemmen. Dat heeft in dit geval geresulteerd in een hybride constructie die gebaseerd is op het principe van zwaar onder en licht boven. De hoofddraagconstructie is op de begane grond inclusief de 1e verdiepingsvloer in beton uitgevoerd, de wanden, vloeren en daken daarboven in h.s.b. Op deze wijze kon de opzet van het metselwerk uit de 1e fase gehandhaafd blijven.

 

contact

zofa groningen

postbus 1027
9701 BA Groningen
050-3166700
info@zofa.nl

bezoekadres

Antillenstraat 9
9714 JT Groningen

volg ons op

zofa op Twitter zofa op LinkedIn zofa op Facebook zofa Nieuwsbrief zofa op Flickr

tags

twitter