uitbreiding woonhuis, Haren

programma

uitbreiding woonhuis

opdrachtgever

particulier

foto's

zofa architecten

tags

aanleiding
Het ontwerp is gebaseerd op de wens van de opdrachtgevers om een uitbreiding van de woonkamer annex keuken aan de zuidkant van de woning te maken. Naast de uitbreiding is er de vraag naar een beschutte buitenplek. Er is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om aan de reeds aanwezige bijgebouwen een volume toe te voegen. Dit levert echter een aantal negatieve aspecten op. Allereerst wordt de uitbreiding een extra toevoeging aan de bestaande reeks sterk verschillende volumes. De enigszins rommelige indruk wordt hierdoor versterkt. Daarom is er voor gekozen de bijkeuken te slopen en de berging te vervangen. Hierdoor wordt het mogelijk met een enkele ingreep beide uitgangspunten te integreren en het contact met de tuin te versterken. Het ontwerp is één object dat om de garage van de buren heen ligt. De nadruk ligt hierdoor niet zozeer op de vergroting van het karakteristieke woonhuis maar op de relatie met het buiten.

het ontwerp
De ontwerpingreep berust op het zichtbaar maken van het archetype van een veranda. Deze is vervolgens op een aantal manieren bewerkt zodat een beschutte buitenplek in het verlengde van de woonkamer ontstaat. De uitbreiding van de woonkamer zelf is als een glazen volume in het omhulsel van de veranda geschoven. Zichtbaar losgesneden om het zelfstandige karakter van de veranda te benadrukken en de woonkamer van dag- en zonlicht te voorzien.

architectonische uitwerking
De nieuwe houten pui voor de woonkamer en bijkeuken wordt dekkend geschilderd en onderscheidt zich duidelijk van de veranda. De dubbele schuifdeur in het midden maakt een ruime doorgang naar de veranda. Het gebruik wordt geoptimaliseerd en binnen- en buitenruimte lopen vloeiend in elkaar over. Het glas ter plaatse van de bijkeuken is gefigureerd, voorkomt inkijk maar behoudt het licht.Het glazen dak boven de uitbreiding van de woonkamer wordt zo slank en fragiel mogelijk uitgewerkt. De ontmoeting tussen bestaand en nieuw krijgt een bijzonder detail in de vorm van een geïntegreerde goot. Daar waar het bestaande metselwerk moet worden opgevangen wordt met dezelfde ingreep de hemelwaterafvoer van het glazen dak geregeld.Veranda, terras en berging worden rondom bekleed met houten delen die onbehandeld worden toegepast. Door te detailleren in een ‘open’ systeem van latten en latjes ontstaat een zo gelijkmatig mogelijke vergrijzing die het ingetogen karakter van de nieuwe ingreep versterken.

contact

zofa groningen

postbus 1027
9701 BA Groningen
050-3166700
info@zofa.nl

bezoekadres

zuiderpark 26
9724 AJ Groningen

volg ons op

zofa op Twitter zofa op LinkedIn zofa op Facebook zofa Nieuwsbrief zofa op Flickr

tags

twitter