woonhuis, Oldebroek

programma

vrijstaand woonhuis

opdrachtgever

particulier

tags

aanleiding
De wens van de opdrachtgevers voor een nieuwe bedrijfswoning is uitgangspunt voor dit project. Het gebouw van de bestaande bedrijfswoning blijft bestaan maar wijzigt van functie en wordt onderdeel van het boerenbedrijf. De omvang van de nieuwe woning is in het bestemmingsplan vastgelegd met de zelfde omvang als die van de te slopen schuur. Dit leidt tot een herindeling van het erf.

architectonische uitwerking
Aan de entreezijde zorgt het metselwerk voor een relatief gesloten gevel terwijl aan de zuid-west zijde de woning zich opent naar het landschap.
Om de nieuwe bedrijfswoning onderdeel te laten zijn van het bestaande erf wordt de erfverharding doorgezet tot aan de nieuwbouw. Aan de zijden naar het eigen bedrijf toe staat het huis op een terras die de woonruimte naar het buiten toe doortrekt.

verbinden en scheiden
De woning kent een zonering die zowel bindt als scheidt. De middenzone met de entree plus hal en de woonkeuken scheidt het bedrijf van de woning. Tegelijkertijd wordt door de grote transparantie het huis met de plek gebonden en biedt het zicht op de entree, het open landschap en de stallen. Haaks op deze programmatische zonering staat een zichtlijn die op de begane grond al vanuit de deuren van bedrijfsruimtes het zicht op de open haard mogelijk maakt. Een grote pui naast de open haard maakt het tegelijkertijd beleven van haard en horizon mogelijk.

contact

zofa groningen

postbus 1027
9701 BA Groningen
050-3166700
info@zofa.nl

bezoekadres

zuiderpark 26
9724 AJ Groningen

volg ons op

zofa op Twitter zofa op LinkedIn zofa op Facebook zofa Nieuwsbrief zofa op Flickr

tags

twitter