W5-huis, Kropswolde

programma

woonhuis

opdrachtgever

particulier

aannemer

Geveke Bouw bv.

foto's

zofa architecten

tags

situering
Het W5-huis is gesitueerd op een van de vrije sector kavels in het uitbreidingsplan Meerwijck Zuid te Kropswolde. In de oostzone van het plangebied, parallel aan de bestaande Woldweg, liggen de kavels op de grens van een kunstmatig ëeilandenrijkí aan het water en het agrarisch cultuurlandschap. 

Op de ruime kavel van 1750 m2 is het woonhuis voor 5 personen, tegen de uiterste noord-oostgrens geplaatst, die in het bestemmingplan werd toegestaan. Rondom een patioachtige ruimte zijn als het ware een voorhuis en een achterhuis ontstaan. Beide zijn verbonden via een laag tussenlid. De patio is het buitenhart van het huis, zij voegt aan de grote schaal van het water en het cultuurlandschap een nieuwe schaal toe maar vooral een ander karakter. Niet meer wijds maar juist besloten, zonder gesloten te zijn. 

programma
Op de begane grond zijn in het achterhuis een woonkamer en leefkeuken gesitueerd. Grote vensters leggen het contact naar buiten, het panorama en de tuin aan het water worden hier verenigd.
Het voorhuis is meer gesloten en keert zich op de begane grond af van de naastgelegen ontsluitingsweg. Een dubbele garage die eigenlijk meer is, en een studeer- en werkkamer zijn hier de belangrijkste functies. De speelkamer voor de kinderen in het tussenlid is vooral gericht op de patio. 

De begane grond wordt door een ruime dubbel hoge hal in het voorhuis verbonden met de verdieping. Vier slaapkamers en twee badkamers liggen hier aan een langgerekte overloop. Op de verdieping wordt duidelijk dat het huis op de grens staat van twee werelden, die tegenwoordig steeds verder uit elkaar liggen. Het W5 huis probeert door de situering op de kavel, haar vorm en materialisering dit gegeven te benadrukken.

contact

zofa groningen

postbus 1027
9701 BA Groningen
050-3166700
info@zofa.nl

bezoekadres

Antillenstraat 9
9714 JT Groningen

volg ons op

zofa op Twitter zofa op LinkedIn zofa op Facebook zofa Nieuwsbrief zofa op Flickr

tags

twitter