uitbreiding Titus Brandsmaschool, Hoogeveen

programma

speellokaal, personeelsruimtes,berging, pantry

opdrachtgever

Stichting Onderwijsbureau voor Katholiek Onderwijs, Meppel

tags

documentatie

zofa projectboek basisscholen

aanleiding
In het voorjaar van 2000 is zofa gevraagd een voorstel te maken voor de uitbreiding van de Titus Brandsmaschool aan de Herman Bavinckstraat te Hoogeveen.

programma
Het totale programma beslaat ongeveer 170 m² en bestaat uit een speellokaal met berging, directiekamer, personeelsruimte en een pantry.

aanvullende eisen
Daarnaast zijn er eisen gesteld m.b.t. geluidsisolatie, het voorkomen van overlast tijdens de bouw, de plek van de uitbreiding in relatie tot de bestaande bebouwing en het schoolplein en een bouwsom van ongeveer € 181.500,-.

uitwerking
Bovenstaande eisen hebben geleid tot een studie waarin de manier van koppelen aan de bestaande bebouwing een belangrijk aspect is. De bestaande school is opgebouwd uit een aantal volumes van één laag met een kap. De goothoogte van de kap is op de plek waar de uitbreiding plaats zou moeten vinden zo laag dat een directe aanbouw van het gevraagde programma het dakvlak zou aantasten en daardoor tot ingewikkelde details en hoge kosten zou leiden.

extra ruimte
Om dit te voorkomen is het hoofdprogramma los van de bestaande school ontworpen waarbij de zone tussen de bouwdelen als extra lesruimte ingezet kan worden. Dit tussengebied wordt gekoppeld aan de bestaande gang waarbij het dak wordt voorzien van een lichtstrook.

De volumieke opbouw van het hoofdprogramma volgt in z’n omvang de taps toelopende terreingrens. Daar waar het terrein het breedst is, is ook het grootste programmaonderdeel geplaatst.

De uitbreiding bestaat uit houtskeletelementen, bekleed met western red-cedar delen. De keuze voor houtskeletbouw komt voort uit de grondsamenstelling en de vraag naar een korte bouw-tijd. De grond-samenstelling was in dit geval met meest geschikt om grondverbetering toe te passen waarop een betonplaat op drukvaste isolatieplaten gestort zou worden. Voorwaarde hiervoor was dat de bovenbouw zou bestaan uit lichte constructie-elementen.

contact

zofa groningen

postbus 1027
9701 BA Groningen
050-3166700
info@zofa.nl

bezoekadres

zuiderpark 26
9724 AJ Groningen

volg ons op

zofa op Twitter zofa op LinkedIn zofa op Facebook zofa Nieuwsbrief zofa op Flickr

tags

twitter